De seinen voor de Nederlandse economie staan op groen. Bijna alle economische indicatoren die het Centraal Bureau voor de Statistiek gebruikt doen het momenteel beter dan het langjarige gemiddelde. Alleen de rente gedraagt zich abnormaal.

Dat bleek vrijdag uit de zogenoemde conjunctuurklok van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De conjunctuurklok volgt de ontwikkeling van 15 economische indicatoren. Het gemiddelde daarvan zit sinds de start van dit jaar duidelijk in de lift, blijkt uit onderstaande grafiek. Het zogeheten conjunctuurbeeld is deze maand nog wat gunstiger dan in augustus.

Conjunctuurklokindicator-ongewogen-gemiddelde-van-de-15-indicatoren-in-de-Conjunctuurklok-15-09-29

Volgens de meest recente cijfers groeien de investeringen in Nederland sterk, net zoals de export. Daarnaast geven consumenten meer geld uit dan een jaar geleden, neemt het aantal banen toe, gaan minder bedrijven failliet dan in de afgelopen jaren en stijgt de productie van de industrie.

Verder is de werkloosheid lager dan aan het begin van het jaar. De verbetering op dat vlak stokte echter in augustus. Daarnaast zit er de afgelopen maanden weinig schot in het consumentenvertrouwen.

Consumenten zijn in doorsnee wel redelijk positief over de economie, waardoor de graadmeter voor het vertrouwen duidelijk hoger ligt dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Rente wijkt af

De enige duidelijke afwijking van het totaalbeeld is de rente, zo blijkt uit de Conjunctuurklok: die is eigenlijk veel te laag op basis van wat je zou verwachten bij de huidige opgaande conjunctuurlijn. Dit heeft natuurlijk alles te maken met miljarden die de Europese Centrale Bank (ECB) maandelijks in de Europese economie pompt; dat drukt rentetarieven.

De monetaire steun geeft een extra zetje in de rug, maar herbergt ook gevaren in zich, zo signaleerde het Internationaal Monetair Fonds dinsdag. De vraag is immers hoe sterk westerse economieën zijn zonder dit pepmiddel. En dat geldt ook voor Nederland: de huizenmarkt herstelt bijvoorbeeld mede doordat hypotheekrentes zo laag zijn.

Kortom, het valt te hopen dat de economie op den duur ook bij hogere renteniveaus lekker blijft groeien.

bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl